Dojo:

Do betekent weg, en jo betekent plaats. Het woord dojo betekende daarom letterlijk “de plaats waar men de weg leert”, maar normaal gesproken ziet men het als oefenzaal voor zelfverdedigingskunsten of vechtsporten.

In een Dojo wordt getraind op een speciale mat. In een Dojo kleedkamers en hulpmiddelen zoals stootkussens en meestal karate-wapens aanwezig. Aan de wand hangen traditioneel de twee Portretten van de Groot Meesters, grondleggers van de Karate Gichin Funakoshi, Masatoshi Nakayama en de foto van de Shihan (oprichter-leermeester) en de huisregels die gelden voor de Dojo.

Karate is een verdedigingskunst.

Traditionele Japanse Dojo
Traditionele Japanse Dojo

De begroeting vindt plaats in het Japans.

Seiza:

Fase 1:  Seiza (正 座 of正坐 ) betekent geparafraseerd:  letterlijk ‘goed zitten’ en is de Japanse term voor een van de traditionele formele manieren om te gaan zitten ter voorbereiding van de groet.

Dit gebeurd bij aanvang en op het einde van de les, voorafgaand aan de groet bij het binnen treden van de Dojo.

De Karateka’s gaan eerst in de rij staan op volgorde van band kleur gradatie en leeftijd om vervolgens, na de geparafraseerde instructie: “Seiza” in de Seiza stijl te gaan zitten ter voorbereiding van de Otagai Ni Rei of de Sensie Ni Rei of de Shihan Ni Rei.

Bij de seiza- stijl van zitten  moet men eerst op de grond knielen, de benen onder de dijen vouwen, terwijl de billen op de hielen rusten. De enkels worden naar buiten gedraaid als de toppen van de voeten omlaag worden gebracht, zodat de toppen van de voeten in een kleine “V” -vorm plat op de grond liggen en grote tenen elkaar overlappen, rechts altijd boven op links, en de de billen zakken uiteindelijk helemaal naar beneden. Afhankelijk van de omstandigheden worden de handen bescheiden in de heup gevouwen of met de palm naar beneden op de bovenbenen gelegd met de vingers dicht bij elkaar, of op de grond naast de heupen geplaatst, met de knokkels afgerond en de grond raakt. De rug wordt recht gehouden.

Otagai ni rei!

Fase 2:  “Otagai ni rei” betekent geparafraseerd:  “Begin en einde van de les!” | Groet aan de medeleerlingen | Iedereen groeten.

Sensei ni rei!

Fase 3:  “Sensie ni rei” betekent geparafraseerd: “Groet de Leraar!”- Waarop de leerlingen buigen/groeten in de richting van de Sensei/Leraar.

Shihan ni rei!

Fase 4:  “Shihan ni rei” betekent geparafraseerd: “Groet de Meester!” – Waarop de leerlingen buigen/groeten in de richting van de Shihan/Meester.

Of iemand Sensei of Shihan wordt genoemd is afhankelijk van de behaalde graad en of hij les geeft. Om een sensei te worden is de gradatie van de zwarte band nodig, en moeten er ook aanvullende diploma’s en licenties behaald worden om de Karate lessen te mogen geven.

De oprichter van de Dojo (school) wordt Shihan  genoemd, wat eerbiedwaardige leraar betekent.

Dojo – Etiquette:

De begroeting rituelen zijn onderdeel van de Karate en traditionele Dojo-etiquette. Behalve het groeten bevatten deze regels de traditionele Karate DõGi kleding onder, de verzorgdheid (schoon en gewassen zijn) van de Karateka en het gedragsomgangsvormen voor de Karateka’s onderling, het respecteren van elkaar en het zorgvuldig omgaan met de materiaal vallen hieronder. Hier wordt dan ook op gelet. De begroeting is dus een ritueel wat onderdeel is van de Japanse cultuurgebonden beleefdheidsregels en omgangsvormen.

Karate is een Sport, een kunst waar de volgende etiquette regels bij gelden:

  • Karateka’s moeten verzorgd (schoon en gewassen) zijn.
  • De dõgi (kledij voor de spirituele weg),  de Karate Gi of Keigogi (Karate pak) is onderdeel van de dojo-etiquette en moet gesloten gedragen worden. Een los geraakte jas tijdens het oefenen of een wedstrijd moet weer netjes worden vastgemaakt.
  • De kleur van het t-shirt wat onder de jas gedragen wordt moet de kleur van de Band Gradatie zijn.
  • Men respecteert de regels van de Dojo en volgt de instructies van de Leermeesters.
  • Men blijft hoffelijk en is loyaal met eerlijkheid tegen de mede Karateka’s.
  • Men heeft Respect voor elkaar, Karate is een Sport en is een Kunst waar karakter voor nodig is.
  • Ment traint naar eer en geweten, enthousiast en gedisciplineerd.
  • Gewelddadig, onstuimig gedrag en lichtzinnigheid zijn verboden.

 

Wat is karateKata’s  |  Gradaties in Karate  |  Tradionele begroetingen – Dojo Etiquettes  |  Karate terminologie

Home  |  Trainingen-Lokatie-Inschrijven  |  Contact

WJKA | World Championships, Evenementen 2019, WJKA | Seinsei |Meesters, Sensei Wouter Meedendorp, Sensei Darrell Meedendorp, Karateka’sDiana Meedendorp, Sharon Meedendorp, Doris Nusselder, Privacy Policy