Shotokan Karate

Karate is een vecht-kunst gebaseerd op de Japanse ZEN technieken.

Karate is ontstaan op de Japanse Ryukyu-eilanden op het eiland Okinawa. Het is ontstaan door de samenvoeging van de Chinese vechtskunst Kempo en de inheemse vechtkunsten van Okinawan.

Bij karate ligt de nadruk vooral op het gebruik van stoot-, trap- en afweertechnieken, genaamd de te-waza, geri-waza en uke-waza.  In de meeste karatestijlen komen worpen, klemmen, verwurgingen, stoten en trappen en worsteltechnieken voor.  In de Karate zijn diverse stijlen. Eentje hiervan wordt de Seikan Shotokan Karate genoemd.  Een Karate beoefenaar wordt een karateka genoemd.  

Shotokan is de eerste en meest beoefende stijl van het moderne karate. Shotokan omvat lage standen en harde technieken die worden geoefend vanuit de basis die in het Japans de Kihon, de kata en de kumite genoemd worden.

De historische achtergrond speelt een grote rol in de basis van het karate waardoor de oeroude tradities in eren gehouden worden.  Shotokan is een non/semi contact stijl die vooral bekend staat om zijn lage standen en de Kata’s wat verschillende stijl oefeningen zijn die worden toegepast.

De naam Shotokan werd geïntroduceerd in 1939, toen de eerste karate-dojo werd geopend.  Shotokan betekent letterlijk school van Shoto.

Shoto, wat wuivende pijnbomen betekent, is de dichtersnaam van Gichin Funakoshi.  Het ruisen van de pijnbomen gaf hem inspiratie voor zijn gedichten en de rust die benodigd is voor het beoefenen van karate.

Mawashi Geri de nieuwe trap technieken zoals mawashi geri en ura mawashi geri.  Hij ontwikkelde verder kumite vormen en huldigde het principe dat iedere aanval, iedere houding tot het uiterste moet worden ingezet, overdreven tot het extreme, zodat er in situaties waarin je geremd bent, nog voldoende kracht over is om te overwinnen.

Maswaha Geri

Tijdens de leer van deze oeroude Japanse gevechtssport leren de Karateka’s de verschillende Kata’s.  De Kata’s zijn afhankelijk van de Gradaties.   Aan de Gradaties zijn bepaalde Meester titels verbonden. 

Karate lessen worden gegeven in een Dojo. Hieronder ziet u een typische originele Japanse Dojo; ingericht met de altaartjes, de wapen stok hangers en de groet bankjes.

Original Japanese Seikan Shotokan Karate School
Original Japanese Seikan Shotokan Karate School

Kata’sGradaties | Traditionele begroetingen en Dojo-Etiquettes | Karate Terminologie

HOME  |  Trainingen-Lokatie-Inschrijvingen  |  Contact

WJKA | World Championships, Evenementen 2019, WJKA | Seinsei |Meesters, Sensei Wouter Meedendorp, Sensei Darrell Meedendorp, Karateka’sDiana Meedendorp, Sharon MeedendorpPrivacy Policy